In Biodynamisch ademwerk en traumarelease (BBTRS) werken we met de 7 'belts of tension'. Het refereert aan de plaatsen in ons lichaam waar we spanning opslaan.
We weten allemaal hoe het voelt om emoties te onderdrukken. We leerden ons 'in te houden' via onze opvoeding, via onze cultuur, via diverse ervaringen in ons leven.
Dit mechanisme is vaak nodig om ons staande te houden in onze thuis- of werksituatie. We durven vaak het risico niet (meer) nemen om onze echte gevoelens te voelen en te tonen.
Die emoties (die zich als energie manifesteren in het lichaam) komen dan 'vast' te zitten.
W. Reich stelde vast dat, als we emoties en de energie die daaraan verbonden is niet kunnen uiten, deze energie wordt vastgehouden in ons lichaam. Hij geloofde dat er chronische contracties ontstaan als verdediging tegen het vrijkomen van overweldigende emoties en orgaansensaties. Hij beschreef 7 segmenten van lichaamspantsering. Dit zijn gebieden waar spanning vastgehouden wordt als gevolg van het niet uitdrukken van verdriet, kwaadheid, frustratie, angst…. Deze lichaamspantsering ontstaat dus wanneer energie door spiersamentrekking wordt vastgehouden en niet vrij uitgedrukt kan worden.
Hierdoor lopen we letterlijk 'vast', niet alleen fysiek maar ook in onze gedachten én onze emoties. We verliezen de vrijheid om ons échte leven te leiden, lief te hebben, keuzes te maken en richting kiezen.
De zeven segmenten kunnen worden geïdentificeerd aan de hand van het belangrijkste kenmerk van elk gebied:
· de ogen (Oculair Segment);
· de kaak (Orale Segment);
· de nek (Cervicaal Segment);
· het hart (Thoracaal Segment);
· het middel (Diafragmatisch Segment);
· de buik (Abdominaal Segment);
· en het bekken en de benen (Bekken Segment).
In BBTRS® werken we systematisch met elke gordel van spanning, en helpen we om zachtjes de vernauwing en emotionele energie los te laten die op elk niveau vastgehouden wordt.
Naarmate de segmenten van psychologische en somatische afweermechanismen vrijkomen in een BBTRS sessies, ervaar je een vollediger toegang tot je gevoelens, lichaamssensaties en kernidentiteit.
Комментарии